Салони за красота Blush BeautyСалони за красота Blush BeautyСалони за красота Blush BeautyСалони за красота Blush BeautyСалони за красота Blush Beauty

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/cookcit/public_html/blushbeauty.eu/inc/marquee.php on line 4
УЧЕБНИ ПРОГРАМИ
<< назад

Професия: Козметик, код 815020

  1. Специалност: Козметика, код 8150201 - 2 СПК, 660 учебни часа
  2. Специалност: Организация и технология на козметичните услуги, код 8150202 - 3 СПК, 960 учебни часа

В обучение за втора степен могат да се включат лица, навършили 16 години, завършили минимум 10 клас от средното образование и не се изисква предишна професионална квалификация по други сходни професии.

В обучение за трета степен могат да се включат лица, завършили средно образование и не се изисква предишна професионална квалификация по други сходни професии.

Завършилият втора степен на професионална квалификация извършва следните основни трудови дейности:
подготвя работното място за извършване на определена процедура; приема и консултира клиента; подготвя лицето за процедура; извършва диагностика на кожата; изпълнява ексфолиация и пилинг на лицето; почиства кожата – вапоризация, йонизация, д'арсонвализация, електроепилация; извършва екстракция; извършва различни терапии и масажи; прилага всички новости в областта; запознава се с апарати, използвани в професията; почиства вежди, оцветява вежди и мигли; изработва грим – дневен и вечерен; поставя молив, сенки, очна линия, спирала, руж, пудра и червило; изпълнява процедури на кожата на ръцете и краката; изпълнява кола маска, фотоепилация; дава препоръки за поддържане у дома; дава препоръки за здравословно хранене; информира се за новите тенденции в професията; организира трудовата дейност в козметичното студио.

При упражняване на професията се изисква козметикът да:
спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ); опазва околната среда; спазва технологията на всяка услуга, гарантираща опазване здравето на клиента; се грижи за инструментите и оборудването; спазва техническите изисквания при използването на машини и съоръжения.

Придобиването на втора степен на професионална квалификация за „Козметик“ дава възможност да се заемат следните длъжности от НКПД: 5141-2004 Козметик, 5141-2005 Маникюрист, 5141-2008 Педикюрист, 5220-2005 Продавач - консултант в магазини за козметични продукти или фирми за търговия с апарати и инструменти за козметични дейности.

Завършилият трета степен на професионална квалификация придобива допълнителни умения за създаване и управление на козметичен салон или SPA/Wellness център; реклама и популяризиране на услугите за красота; продажби; изграждане и развитие на екип за козметичен салон или SPA/Wellness център в салона.
Усвояват се допълнителни знания по предмети: маркетинг на търговската дейност; счетоводство; управление на търговската марка; организация на документооборота; чужд език; организация, управление и технология на козметични услуги.

Придобиването на трета степен на професионална квалификация за „Козметик“ дава възможност да се заемат и следните длъжности от НКПД: 2320-5009 Преподавател, Център за професионално обучение; 1120-7023 Управител; 1120-7027 Зам. управител.

Успешно завършилите курс по придобиване на втора и трета степен на професионална квалификация по професията могат да повишават квалификацията си чрез обучение в курсове и семинари, участие в конференции, специализирани национални и международни изложения, състезания и конкурси, работни срещи и други прояви, организирани от бранша.